Eisen voor het motorexamen

Tegenwoordig zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd én je ervaring. Alle rijbewijzen zijn 10 jaar geldig, maar voor elke nieuwe categorie moet je opnieuw examen doen. Hier kun je lezen aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor het rijbewijs motoren, motorscooters en gemotoriseerde driewielers. Zowel voor schakelmotoren als volautomatische motoren.

Nieuwe situatie

18-09-17 | Leeftijd voor examen op zware motor verlaagd naar 21 jaar (aanvullende info, bron: cbr.nl)

De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als je het A-rijbewijs haalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.

Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

De verlaging van de leeftijd voor het A-examen is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Die geeft aan dat je vanaf je 21e jaar op een driewielig motorrijtuig met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden.

  • Daarvoor heb je rijbewijs A nodig.
  • Hiervoor moet je twee praktijkexamens doen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD).
  • Beide praktijkexamens leg je af op een tweewielige motor, er komt dus geen examen voor driewielige motorrijtuigen.
  • Voor het praktijkexamen AVB moet je geslaagd zijn voor het motortheorie-examen of in bezit zijn van een geldig rijbewijs B.
  • Voor het praktijkexamen AVD moet je eerst geslaagd zijn voor het motortheorie-examen.
  • Alleen als je al een rijbewijs voor de lichte motor (A1) of de middelzware motor (A2) hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen.

Het CBR past momenteel de ICT-systemen aan op de wetgeving die in Nederland per 12 juli 2017 versneld is doorgevoerd op aandringen van de Europese Commissie. Dit moet het mogelijk maken dat je met ingang van eind november vanaf je 21e jaar een motorexamen voor de zware categorie (A) kunt reserveren. De definitieve invoeringsdatum volgt nog.

Voorbeelden

Ter verduidelijking, hierbij twee voorbeelden van het halen van het A-rijbewijs als je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs.

1. Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Je haalt vervolgens op je 21e het A-rijbewijs (zware categorie). Je krijgt dan code 80 op je rijbewijs vermeld. Op het moment dat je in dit geval twee jaar het A2-rijbewijs bezit, dus op je 22e, vervalt code 80. Je moet dan wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente.

2. Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Als je het A2-rijbewijs twee jaar bezit, haal je het A-rijbewijs (zware categorie) via het getrapte traject. Je krijgt dan geen code 80 op je rijbewijs vermeld.

Oude situatie

Het verschil tussen beginners en doorstromers

Heb je nog helemaal geen motorrijbewijs dan ben je een beginner. Een doorstromer heeft minimaal 2 jaar een motorrijbewijs in een lichtere categorie en wil graag door naar een zwaardere categorie. Een beginner moet 1 theorie- en 2 praktijkexamens doen. Het eerste examen is voertuigbeheersing, het zogenaamde AVB en is 1 jaar geldig. Het andere praktijkexamen is verkeersdeelneming, ook wel AVD genoemd.

Een doorstromer, dus iemand met 2 jaar een motorrijbewijs A1 die A2 wil halen of iemand met 2 jaar een motorrijbewijs A2 die A wil halen, moet 1 combi-praktijkexamen doen. Daar wordt dan zowel de voertuigbeheersing (AVB) als de verkeersdeelneming (AVD) in één examen getoetst.

Motorrijbewijs A1: Slim op weg!

Zonder file naar je werk of nooit meer te laat op school? Met motorrijbewijs A1 kies je voor een slimme en efficiënte manier van reizen. En meestal voordeliger dan een auto! Vanaf je 17e mag je al lessen en vanaf je 18e kan je al de weg op.

  • Theorie-examen en rijles vanaf 17 jaar
  • Twee praktijkexamens (AVB en AVD) vanaf 18 jaar
  • Benzinemotoren maximaal 125 cc
  • Elektrische en benzinemotoren: maximumvermogen 11 kW, maximaal vermogen/ gewichtsverhouding 0,1 kW per kg
  • Gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW

Motorrijbewijs A2: Vlot en wendbaar

Volop wendbaar, niet te zwaar en toch een echte motor. Dat zijn de motoren waarmee je mag rijden als je het A2 rijbewijs hebt. Super praktisch voor woon-werkverkeer of gewoon voor mooie uitgebreide toertochten. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen een A2-beginner en een A2-doorstromer:

A2-beginners

  • Theorie-examen
  • Rijles vanaf 20 jaar
  • Twee praktijkexamens (AVB en AVD) vanaf 20 jaar

A2-doorstromers

  • Rijles vanaf 19 jaar; geen nieuwe theorie nodig
  • Eén combi-praktijkexamen vanaf 20 jaar, mits 2 jaar in bezit van A1
  • Maximumvermogen van 35 kW, maximaal vermogen/ gewichtsverhouding 0,2 kW per kg
  • Gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW

Motorrijbewijs A: Ultieme vrijheid

Op alle fronten hét ideale vervoermiddel om optimaal van je vrijheid te genieten tijdens je woon-werkverkeer en in je vrije tijd. Bijvoorbeeld tijdens dagtochten in Nederland of vakantie naar het buitenland.

A-beginners

  • Theorie-examen
  • Rijles vanaf 24 jaar. Als je een A2-rijbewijs hebt (maar minder dan 2 jaar en dus geen doorstromer bent) mag je ook vanaf 22 jaar beginnen met rijles
  • Twee praktijkexamens (AVB en AVD) vanaf 24 jaar

A-doorstromers

  • Rijles vanaf 22 jaar; geen nieuwe theorie nodig
  • Eén combi-praktijkexamen vanaf 22 jaar, mits 2 jaar in bezit van A2
  • Motoren met onbeperkt vermogen
  • Gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15 kW

Praktijkexamen of toets aanvragen

Overleg met je rijschool over een geschikte datum
Je rijschool kan in ons reserveringssysteem zien wanneer een examinator beschikbaar is. Overleg met je rijschool welke datum het beste uitkomt. Je rijschool kan dan de datum van het examen voor je vastleggen in het systeem.

Hiervoor moet je wel eerst even de rijschool machtigen, dit doe je door in te loggen bij www.CBR.nl ga naar opleider machtigen, kies de gewenste categorie (AVB en AVD), kies de opleider Motor Experience: opleider nr is 4323U8.

Je rijschool ontvangt de officiële uitnodiging voor het praktijkexamen. Jij ontvangt zelf ook een e-mail met de vastgelegde datum. Als de rijschool daarna iets wijzigt, ontvang jij daar ook via de mail bericht van.